7000 éves település maradványaira bukkantak Szerbiában, a Vajdaság területén fekvő Jarkovacnál (Árkod) – írja a Live Science. A mintegy 13 hektáron elterülő lelőhely a neolitikumból származik, és több árok veszi körül.

Bár a régészek ismertek hasonló helyszíneket a régióban, a felfedezés mégis meglepetésként érte őket.

Fynn Wilkes, a németországi Kieli Egyetem munkatársa szerint egy környékbeli tippje alapján kezdtek el kutatni a helyszínen, ahol mint kiderült, egy hatalmas település maradványai nyugszanak.

A szénizotópos elemzés alapján a lelőhely az időszámítás előtti 5400 és 4400 közötti periódusra tehető, és valószínűleg a Délkelet-Európát lakó vinča–tordosi kultúrához köthető. Ezen kultúra adta a térség néhány legkorábbi letelepült, gazdálkodó közösségét, a korabeliek kecskéket, szarvasmarhákat és más állatokat tartottak.

A szakemberek több leégett ház maradványait, valamint egyéb, a település szerkezetéről árulkodó leletet is megtaláltak. „Ez a felfedezés kiemelkedő jelentőségű, mivel a szerbiai Bánát térségében alig ismerünk nagyobb, késő újkőkori települést” – nyilatkozta Martin Furholt, a Kieli Egyetem kutatója és a csoport vezetője.

A legnagyobb meglepetést az okozta, hogy a lelőhely ilyen sokáig észrevétlen maradt. A kutatók további ásatásokat terveznek, hogy pontosabb képet kapjanak arról, volt-e valamilyen kapcsolat e helyszín és a térségben található többi település között.

Ossza meg
Exit mobile version