A Wall Street Journal szombati cikke szerint amerikai hírszerző ügynökségek megállapították, hogy Vlagyimir Putyin valószínűleg nem rendelte el Alekszej Navalnij meggyilkolását februárban.

A hírszerzői értékelés nem vitatja Putyin vétkességét Navalnij halála ügyében, inkább azt állapítja meg, hogy valószínűleg nem ő rendelte el az orosz ellenzéki aktivista megölését február 16-án. A hírszerző közösség széles körben elfogadja ezt a megállapítást, és több ügynökség is osztja azt, köztük a CIA, a Nemzeti Hírszerző Igazgatói Hivatal, valamint az amerikai külügyminisztérium titkosszolgálata is. A WSJ rámutat, a hírszerző ügynökségek értékelése titkos hírszerzési adatokon és nyilvános információk elemzésén alapul, többek között azon, hogy Navalnij halála hogyan „árnyékolta be” Putyin újraválasztását (Navalnij egy hónappal a választás előtt halt meg).

Mint ismert, Alexej Navalnij 47 éves korában hunyt el egy északi-sarkkörtől nem messze található orosz börtöntáborban. A hivatalos jelentés szerint egy séta után rosszul lett, összeesett és meghalt. Sokan úgy ítélték meg, a Kreml állt a Putyin-ellenes aktivista halála mögött.

A mostani amerikai hírszerzési  értékelést több európai ország is szkeptikusan fogadta – írja a Wall Street Journal.  Európai tisztviselők véleménye szerint egy olyan szigorúan ellenőrzött rendszerben, mint Putyin Oroszországa, kétséges, hogy kár érte volna Navalnijt az elnök előzetes tudata nélkül.

A lap megszólaltatta Leonyid Volkovot, Navalnij munkatársát is, aki naivnak nevezte az amerikai hírszerzés értékelését. Szerinte azok, akik azt állítják, hogy Putyin nem volt benne a dologban, „nyilvánvalóan semmit sem értenek a modern Oroszország működéséről”.

Az az elképzelés, hogy Putyin nem tudott és nem hagyta jóvá Navalnij meggyilkolását, egyszerűen nevetséges

– mondta Volkov.

Slawomir Dembski, a lengyel elnökhöz közel álló Lengyel Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója a WSJ-vel folytatott beszélgetésben kételkedett abban, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek értékelése helytálló. „Navalnij politikai szempontból nagyon értékes fogoly volt, és mindenki tudta, hogy Putyinnak személyes érdeke fűződik a sorsához. Egy ilyen véletlen halálnak kicsi az esélye” – mondta Dembski.

Kapcsolódó

Valóban soviniszta volt Navalnij, ahogy Orbán állítja?

Miközben a legtöbb uniós tagállam Putyin felelősségéről beszél Navalnij halála kapcsán, a magyar kormánypárti képviselők megtagadták az orosz ellenzéki politikus előtt a tiszteletadást. Orbán Viktor szerint azért, mert Navalnij soviniszta volt. Utánajártunk, mi ebben az igazság.

Ossza meg
Exit mobile version