Egyre többször találkozhatunk olyan fejlesztésekkel, amelyek a felhasználók arcszerkezete és a bőr állapota alapján képes egészen pontosan meghatározni az érintett korát. A bőrápoló mesterséges intelligenciát fejlesztő Haut.AI most olyan megoldással állt elő, amely a kézfej alapján képes megtenni ugyanezt, írja az Interesting Engineering.

Az Experimental Dermatology folyóiratban megjelent kutatás szerint a kézfejről készült képek alapján képzett mesterséges intelligencia modellek hasonló pontosságot értek el, mint azok a megoldások, amelyek arcról készített képekből dolgoztak. A hibahatár így nagyjából 4,1 és 4,7 év között volt.

Annak érdekében, hogy kezeljék a mesterséges intelligencia bőrszín alapú torzításával kapcsolatos kihívásokat, a modellt az indiai lakosságon tesztelték.

Anastasia Georgievskaya, a Haut.AI vezérigazgatója szerint a kutatás azt mutatja, hogy az életkort ugyanolyan pontosan meg lehet határozni egy kézfejről készült fotóról, mint ha egy arcról készült fotóból dolgoznának. A rendszernek egy konvolúciós neurális hálózat (CNN) az alapja, amely egy olyan speciális hálózat, amiben mozgó ablakokkal/szűrőkkel tömörítik a bemeneti információt. Ez alapján határozzák meg az egyén kronológiai életkorát.

A tanulmányban 1454, 20 és 80 év közötti indiai nő vett részt, különböző bőrtónusokkal, amely segített rámutatni, hogy az arc esetében a belső szemzug és a száj körüli területek árulkodnak leginkább a korról, míg a kéz esetében a csukló textúrája.

Kapcsolódó

Meddig élhet maximum egy ember?

Napjainkban az emberek tovább élnek, mint valaha, így joggal merül fel a kérdés: mi az emberi életkor határa?

Ossza meg
Exit mobile version