Már nem gyanúsítottja a Nemzeti Színházban történt baleset ügyében zajló nyomozásnak a színház ügyelője – írja a Magyar Nemzet az eljárást felügyelő ügyészség válasza alapján. A rendőrség ugyanakkor tovább folytatja a tavaly novemberben elrendelt nyomozást.

Több mint fél évvel ezelőtt szenvedett súlyos sérüléseket Rómeó és Júlia egy előadása közben a Nemzeti Színház társulatának két tagja, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó, a történtekért azonban továbbra sem vontak senkit felelősségre. A hosszan húzódó ügyben rendőrségi nyomozás is indult, hétfőn látott napvilágot a hír, hogy ennek során gyanúsítottként hallgatták ki a teátrum egyik munkatársát, a darab ügyelőjét.

A Magyar Nemzet felkereste az eljárást felügyelő ügyészséget, hogy megtudja, milyen vallomást tett a gyanúsított, illetve, hogy az illető panasszal élt-e a gyanúsítás ellen. A Fővárosi Főügyészségtől a lap azt a tájékoztatást kapta, hogy „a gyanúsítottként kihallgatott férfi panasszal élt a gyanúsítás ellen. A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a panaszt, valamint a nyomozás iratait megvizsgálta, és a panasznak helyt adott, ezért a férfi gyanúsítotti jogállása megszűnt”.

Hozzátették:

a nyomozás adatai alapján az ügyészség szerint egyértelműen megállapítható, hogy a sértettek sérülésének oka az volt, hogy a színházi díszletelem az előadások biztonságos lebonyolítására nem volt alkalmas, mindazonáltal a személyre szabott – megalapozott – gyanú közlése idő előtti volt.

„Az ügyészség nyomozati utasításokat adott arra nézve, illetve annak érdekében, hogy a vonatkozó foglalkozási szabályok és az azok betartásáért felelősök teljeskörűen tisztázásra kerüljenek. Ezek végrehajtása után lehet majd csak állást foglalni abban a kérdésben, hogy pontosan mely szabályok megsértéséért és kit, vagy kiket terhelhet a megalapozott gyanú“ – írta a főügyészség.

A lap korábban egy biztosítási – és kártérítési szakjogászt is megszólaltatott az ügyben, aki elmondta:

nem attól függ, hogy az illetékesek kapnak-e kártérítést, hogy a balesetben találnak-e felelőst, hiszen a baleset bekövetkezett.

Ossza meg
Exit mobile version