A helyi református közösség segítségének köszönhetően Koltai Róbert mégis felléphet Ócsán, ahol korábban a polgármester beavatkozása hatására lemondták önálló estjét – árulta el a Jászai Mari-díjas színész, rendező a Magyar Hang Kultúrtáj című műsorában.

Már nyolcvan éves vagyok, nagyon sok fellépésem volt az életben, és nem tudtam, hogy polgármesterek castingolnak, ez meglepett, hogy ő dönti el. Pedagógusnap alkalmából kértek fel, talán elterjedt, hogy elég sok tanárparódiám is van a műsorban

– mondta az esetről. Ilyesmi még nem fordult elő vele – tette hozzá.

A színész április 18-án írta meg egy Facebook-on közzétett nyílt levélben, hogy az ócsai művelődési ház előbb felkérte egy önálló, tanárparódiákat, Dés-dalokat, illetve verseket is magában foglaló est megtartására, rövidesen azonban egy telefonhívást kapott, amiből kiderült: a polgármester nem engedélyezte a fellépést,  ezzel pedig úgy érzi, nemkívánatos személlyé vált a városban.

Ócsa polgármestere, Bukodi Károly később ugyancsak a Facebookon igyekezett cáfolni Koltai állítását, szerinte sem eszköze, sem joga nincsen kitiltani valakit a városból, ráadásul nem is ilyen ember. Elmondása szerint a szabadidőközpont programjainak tervezése során több fellépővel is egyeztettek, és végül nem Koltaira esett a választás a pedagógusnapi rendezvény fellépőjeként. Azt azért a polgármester is megállapította, hogy „ennek a lekommunikálása egyébként nem a legjobban sikerült”.

Koltai erre leszögezte, hogy azért sem állja meg a helyét ez az érvelés, mert nem castingról volt szó, hanem egy konkrét felkérésről, a polgármester pedig ennek fényében talán azt  gondolja, hogy

ezentúl a Nobel-díjra, az Oscar-díjra, a filmszemlére és a színházi fesztiválokra is ő válogat majd.

Most a Kultúrtáj műsorában úgy fogalmazott: „Bosszant, ami történt, de amint humorral meg tudom fogalmazni, már túl is teszem magam a dolgon.” A színész azt is elárulta, hogy az ócsai református közösség felajánlott egy másik helyszínt, így végül mégis összejöhet az önálló est, amelyre a jegyek már mind el is keltek.

Mintegy három hete a helyi református vezető lelkész írt egy levelet, hogy nagyon szégyelli, ami történt, és engedjem meg, hogy ők meg meghívjanak

– fogalmazott a színész, aki ragaszkodott hozzá, hogy fellépti díj nélkül megy csak el, mivel ez neki nem anyagi kérdés volt, hanem erkölcsi, „mert mi az, hogy lemondja egy polgármester”.

Ossza meg
Exit mobile version