Rafah egészségügyi létesítményei még teljes körű izraeli szárazföldi invázió nélkül is túlterheltek – írja a BBC. Az orvosok szerint több mint egymillió, a Gázai övezet déli részén fekvő városban menedéket kereső embert fenyeget az egészségügyi ellátás hiányának veszélye, miután az izraeli hadsereg hétfőn korlátozott hadműveletet kezdett a Hamász ellen a város keleti külvárosában.

A város kórházai közül a legnagyobbat, az Abu Youssef al-Najjar kórházat másnap sietve kellett elhagyni, miután a személyzet evakuálási parancsot kapott, és a közelben harcok dúltak. A kórház dialízisosztálya volt az egyetlen olyan kórház Gázában, amely a veseelégtelenségben szenvedő betegeket segítette. Az izraeli előrenyomulás a Khan Younisban lévő Európai Gázai Kórház megközelíthetőségét is elvágta, ahol a kritikus állapotú betegeket műtötték, valamint a közeli Rafah és Kerem Shalom határátkelőket is. Egy kórházigazgató úgy fogalmazott, hogy katasztrofális a helyzet.

Az izraeli hadsereg hétfőn Rafah keleti részének minden lakóját felszólította, hogy saját biztonsága érdekében hagyja el a várost, és induljon el a közeli al-Mawasitól a központi Deir al-Balah városáig terjedő humanitárius terület felé.

Ossza meg
Exit mobile version