Mohammad Rasoulof iráni rendezőt nyolc év börtönre, korbácsolásra, pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték – erősítette meg ügyvédje, Babak Paknia. A büntetést a hivatalos indoklás szerint nyilvános nyilatkozatai, valamint az olyan filmek készítésében való részvétele miatt kapta, melyeket a bíróság „az ország biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésének szándékával való összejátszás példáinak” minősített.

Az 52 éves Rasoulof Irán egyik vezető rendezője, legújabb filmje, a The Seed of the Sacred Fig (A szent füge magja) a jövő héten mutatkozik majd be a cannes-i filmfesztiválon. Amióta bejelentették, hogy Rasoulof filmje is versenyezni fog Cannes-ban, a rendezőre, a színészekre és a fesztiválra is jelentős nyomás nehezedett az iráni hatóságok részéről, hogy zárják ki a filmet a versenyből. A rendezőt azzal vádolják, hogy engedély nélkül készítette a filmet, a női szereplői pedig hidzsáb nélkül szerepeltek benne. A stáb tagjait kihallgatták, a színészeknek megtiltották, hogy elhagyják az országot.

Rasoulofot utoljára 2022-ben, egy posztja miatt vették őrizetbe, amelyben arra szólította fel az iráni biztonsági erőket, hogy ne használjanak fegyvert a délnyugati Ábádán városában történt épületösszeomlás miatti tüntetések során. Akkor egészségügyi okokból végül szabadon engedték, de a cannes-i filmfesztiválra nem utazhatott el, pedig zsűriként vett volna részt rajta.

A mostani ítélet az eddigi legsúlyosabb, amelyet a rendezőre kiszabtak. 2010-ben hat év börtönbüntetésre ítélték, amelyet később egy évre csökkentettek, miután azzal vádolták, hogy a megfelelő engedély nélkül forgatott. 2017-ben gyakorlatilag eltiltották az ország elhagyásától, miután Iránba való visszatérésekor elkobozták az útlevelét. Két évvel később az A Man of Integrity (Egy tisztességes ember) című, az Iránban végigvonuló korrupcióról szóló filmdrámája miatt az iszlám forradalmi bíróság egy év börtönbüntetésre ítélte, és két évre eltiltotta az ország elhagyásától, valamint a társadalmi vagy politikai tevékenységben való részvételtől. A film közben Cannes-ban elnyerte az Un Certain Regard díjat. 2020-ban aztán „rendszerellenes propaganda” miatt további egy év börtönbüntetésre ítélték és két évre eltiltották a filmkészítéstől, emiatt nem vehetett részt a 2020. februári berlini filmfesztiválon sem, ahol az iráni halálbüntetésről szóló There Is No Evil (Nincs gonosz) című drámája elnyerte az Arany Medve-díjat.

Ossza meg
Exit mobile version