Az Európai Űrügynökség (ESA) ExoMars Trace Gas Orbiter nevű űrszondája marsi pókokat észlelt a vörös bolygón – írja az IFLScience. Az égitest déli sarkvidékéről készült felvételeken hatalmas ízeltlábúakra emlékeztető képződmények rajzolódnak ki a felszínen.

A struktúrák természetesen nem élőlények, hanem olyan formációk, amelyek a jégben alakulnak ki a marsi tél és tavasz fordulóján.

Az alakzatok akkor jönnek létre, amikor a tavaszi napfény eléri a sötét téli hónapok alatt lerakódott szén-dioxid-rétegeket. A napfény miatt a réteg alján lévő szén-dioxid-jég gázzá alakul, felhalmozódik, majd áttöri a felette lévő jégtáblákat. A gáz a marsi tavasz idején kiszabadul, menet közben pedig sötét anyagot húz magával a felszínre.

Ahogy a gáz felszínre tör, port és homokot nyom felfelé, óriási szökőkutakat hozva létre, amelyek aztán visszahullnak. Ahogy az anyag leülepszik, 45 méter és 1 kilométer közötti átmérőjű sötét foltokat alakít ki.

Az emberek hajlamosak a Földről ismert formákat felfedezni a Marson. Ennek oka a pareidolia, a jelenség lényege, hogy véletlenszerű ingerekben, például képeken ismerős tárgyakat vagy élőlényeket ismerünk fel. Ugyanezen folyamat miatt látunk állatokat a felhőkben.

A jelenségnek egyes feltételezések szerint egykor komoly haszna volt: azon eleink, akik ki tudták szúrni a bokrok közt megbúvó veszélyforrást, nagyobb eséllyel éltek túl. Előfordulhatott persze, hogy az emberek tévesen azonosítottak fenyegetést, ez azonban nem befolyásolta túlélésüket, így továbbörökítették génjeiket.

Ossza meg
Exit mobile version