Kedden tanúskodott a  New York-i bíróságon a Donald Trump ellen zajló, hallgatási pénzekről szóló per főszereplője, Stormy Daniels. A felnőttfilmes színésznőnek a vád szerint Trump a 2016-os kampánya idején 130 ezer dollárt – mai árfolyamon 47,2 millió forintot – fizetett az ügyvédjén keresztül, hogy hallgasson egy tíz évvel korábbi afférjukról. Akkori ügyvédje, Michael Cohen már korábban bűnösnek vallotta magát.

New York állam törvényei szerint a kifizetés önmagában nem lenne illegális, azonban az összeget jogi költségként tüntették fel egyes dokumentumokban, ami az ügyészek szerint büntetendő. A Trump ellen felhozott 34 vádpont üzleti nyilvántartások meghamisítására vonatkozik.

Stormy Daniels, valódi nevén Stephanie Clifford a meghallgatás során az első találkozásukról vallott. Mint mondta, az egykori elnökkel még 2006-ban bonyolódott egyéjszakás kalandba, miután egy jótékonysági golfversenyen találkoztak. A kaliforniai Tahoe-tónál megrendezett esemény után egy közvetítő küldte Trump ottani szállodájába. Vallomása szerint úgy tudta, hogy vacsorára hivatalos. Amikor Trump hotelszobájába ért, elmondása szerint az üzletember selyem- vagy szaténpizsamában várta.

Ezen aztán gúnyolódni kezdtem, és azt kérdeztem, tudja-e Hugh Hefner, hogy elloptad a pizsamáját?

– mondta Daniel utalva a Playboy alapítójára, majd utasította, hogy öltözzön át, aminek az exelnök eleget is tett. Trump ezután arról kérdezte, hogy rendszeresen teszteli-e magát nemi betegségekre. Daniels erre azt felelte, igen, és, hogy bizonyítani tudja, hogy sosem volt nem rossz eredménye. Trump elmondása szerint arról is beszélt, hogy ő és felesége, Melania Trump külön szobában alszanak. Ezután Daniels vallomása szerint elment mosdóba, és mire visszatért, Trump letolt gatyával, bokszeralsóban és egy pólóban várta az ágyon. Ezután Daniels megpróbálta elviccelni a helyzetet és távozni, de a férfi felpattant és útját állta. „Valamikor az ágyon kötött ki, és lefeküdt vele?” – szakította meg a beszámolót Susan Hoffinger ügyész. „Igen” – mondta Daniels.

A nő vallomása szerint ez után még beszélgettek arról, hogy felnőttfilmes múltja miatt van-e esélye arra, hogy beválogassák Trump valóságshow-jába, A gyakornokba, továbbá szóba került, hogy a színészkedés mellett saját filmeket is rendez. „A lányomra emlékeztetsz. Ő is okos, szőke és gyönyörű, és ezért az emberek őt is alábecsülik” – mondta Daniels állítása szerint Trump.

A Guardian beszámolója szerint Daniels idegesen, hadarva adta elő vallomását, olyannyira, hogy többször is megkérték, hogy lassítson.

A védelem eljárási hibára hivatkozva kérte az eljárás megszüntetését, de ezt a bíró elutasította.

Az MTI híre szerint a tárgyalás csütörtökön folytatódik New Yorkban, amikor Daniels ismét a tanúk padjára ül, hogy tovább válaszoljon a védelem kérdéseire. A bíró még hétfőn újabb nyilatkozattételi korlátozást rótt ki, és a határozat megsértéséért további 1000 dollár bírságot szabott ki, valamint elzárással fenyegette meg Trumpot, ha a továbbiakban is megsérti az üggyel kapcsolatban kirótt nyilatkozattételi korlátozást.

A volt elnököt múlt héten már 9 ezer dollár bírsággal sújtotta a bíró, aki szerint Trump kilenc alkalommal sértette meg a tilalmat.

Ossza meg
Exit mobile version