Több mint száz művész, előadó, köztük Sting és a Coldplay tagjai, valamint emberi jogi aktivisták írtak alá petíciót pénteken, melyben a halálraítélt iráni rapper, Tomádzs Szalehi szabadon bocsátását követelik – írja az MTI.

Szalehi halálos ítélete a három évig tartó, letartóztatással, börtönnel és kínzással járó zaklatás csúcspontja. Engedni kell, hogy a művészet bírálja, provokálja, megkérdőjelezze a hatalom tekintélyét. Egy művészt sem szabad kitenni semmilyen bírósági zaklatásnak, nemhogy halálra ítélni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogának gyakorlása miatt.

– áll a londoni székhelyű Index on Censorship nevű szervezet petíciójában. 2023 októberében Szalehit az Index on Censorship szólásszabadságért díjjal tüntette ki művészeti kategóriában. Az énekes számos dalában felhívta a figyelmet az iráni emberi jogi helyzet problémáira.

Elborzasztó a tény, hogy ezt a szerencsétlen zenészt kivégzéssel fenyegetik, csak mert kifejezte véleményét

– mondta Tamara Barschak zeneszerző és zongoraművész a The Guardian című brit lapnak.

Ahogy mi is megírtuk, az iráni forradalmi bíróság azért ítélte halálra az ország egyik ismert rapperét, mert 2022-ben nyilvánosan, dalaiban támogatta az országos tiltakozásokat, amik az erkölcsrendészet által halálra vert 22 éves iráni nő, Mahsza Amini halálakor kezdődtek meg. Aminit a nem megfelelő öltözéke miatt vették őrizetbe 2022 őszén (nem viselt hidzsábot), halála pedig intenzív zavargásokat váltott ki az országban.

Ossza meg
Exit mobile version