A közönséges barázdásbálnát is bevette Japán a kereskedelmi célú bálnavadászat által fogható állatok közé – írja az IFLScience. A faj sebezhetőként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

A japán kormány május 9-én jelentette be, hogy az ország kizárólagos gazdasági övezetében szabad lesz a példányokra vadászni. Japánban eddig csukabálnákat, Bryde-bálnákat és tőkebálnákat lehetett legálisan ölni.

Az akár 25 méter hosszúra is megnövő hosszúszárnyú bálna a második legnagyobb állat a Földön a kék bálna után. A faj a világ minden óceánjában jelen van, egyedei akár 90 évig is élhetnek. A populációra az ipari bálnavadászat katasztrofális hatást gyakorolt, és noha az egyedszám a védelmi intézkedéseknek köszönhetően az 1970-es évek óta megduplázódott, a faj továbbra is védelemre szorul.

Clare Perry, az Environmental Investigation Agency (IEA) nonprofit környezetvédelmi szervezet tanácsadója megdöbbentő visszalépésnek nevezte a japán kormány döntését.

Mint hozzátette, ez egy újabb kétségbeesett erőfeszítése arra, hogy a bálnahús iránti szinte nem is létező fogyasztói keresletet ösztönözzék Japánban, hogy igazolják az adófizetői pénzen épített új bálnavadász hajót. „A barázdásbálnák a Föld nagyszerű szén-dioxid-megkötői közé tartoznak, és teljes körű védelmet érdemelnek, nem utolsósorban azért, hogy továbbra is betölthessék kritikus szerepüket a tengeri környezetben” – mondta Perry.

Japán 2019 júniusában indította be ismét a kereskedelmi célú bálnavadászatot, miután ellentmondásos módon kilépett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), a bálnavadászatot szabályozó kormányközi testületből. A kereskedelmi célú bálnavadászat az IWC 1982-es moratóriuma óta tilos, igaz, a szervezet továbbra is engedélyezte az országok számára a bálnák leölését különleges célokra, például tudományos kutatásra és az őslakosok önellátására.

Az 1986-ban életbe lépett megállapodást több mint 80 nemzet írta alá. Több ország, így Norvégia, Grönland révén Dánia, Oroszország, Izland és Japán ugyanakkor tudományosnak álcázott módon továbbra is nagy számban gyilkolja az állatokat.

Ossza meg
Exit mobile version